Highland Park 12YO 0,7
Opis
Highland Park 12yo
Highland Park to whisky typu Single Malt produkowana od 1798 roku w jednej z najstarszych destylarni, położonej na wyspie Mainland w archipelagu Orkadów – najdalej na północ wysuniętym regionie Szkocji, który przez wieki znajdował się pod panowaniem Wikingów. Highland Park jest jedyną destylarnią gdzie wciąż wiele prac wykonuje się ręcznie przestrzegając pięciu pierwotnych reguł produkcji szkockiej whisky. Największy wpływ na unikalny smak i charakter Highland Park ma tradycyjna ręczna metoda słodowania jęczmienia, wyjątkowy, lokalny i bardzo aromatyczny torf kwiatowy wydobywany z pokładów mających 9000 lat oraz beczki używane w procesie dojrzewania, wyłącznie po hiszpańskiej sherry Oloroso.
Highland Park 12yo to whisky Single Malt o jasno-bursztynowej barwie, aromacie bardzo złożonym i nie bez powodu wiele obiecującym, gdyż jest to whisky bardzo skomplikowana, wielowarstwowa. Bardzo miękka, zarazem intensywna. Będzie smakowała zarówno początkującym jak i wytrawnym degustatorom. Część jęczmienia używanego w produkcji Highland Park 12yo jest stale słodowana na terenie destylarni, co jest rzadką praktyką w Szkocji. Z uwagi na tradycyjny sposób produkcji oraz bardzo wysoką jakość trunku, whisky ta zalicza się do klasyków. Słodowanie ręczne polega na rozsypaniu i ciągłym mieszaniu jęczmienia na kamiennych płytach podgrzewanych od spodu. Dzięki temu, jęczmień zaczyna przechodzić przemiany, w których dochodzi do rozkładu cukrów złożonych.
Aromat
słodowy, średnio dymny, lekko winny, cynamon, orzechy
Smak
bardzo słodowy, orzechowy i dymny, rozgrzewa, ale alkohol jest bardzo dobrze ukryty
Finisz
długi, orzechowo- dymny
Opinie o produkcie (0)
* Zdjęcia znajdujące się na stronie są poglądowe. Zamówiony towar może nieznacznie różnić się szatą graficzną od prezentowanego w karcie produktu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.