Big Peat Vatertag Edition Batch #2 48% 0,7

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 389,99 zł 389.99
ilość szt
dodaj do przechowalni

Opis

Big Peat Vatertag Edition Batch #2 48% 0,7l – Torfowa esencja Islay w limitowanej odsłonie na Dzień Ojca

Big Peat Vatertag Edition Batch #2 to druga edycja kolekcjonerska stworzona przez Douglas Laing & Co. z okazji niemieckiego Dnia Ojca. Ta blended malt Scotch whisky pochodzi wyłącznie z wyspy Islay i została zabutelkowana z mocą 48% alkoholu, bez filtracji na zimno i bez dodatku barwników. Butelka o pojemności 700 ml zawiera kompozycję destylatów z najbardziej cenionych gorzelni regionu, oferując intensywne doznania torfowe z nutą świeżości i morskiej bryzy.

Kompozycja single maltów z czterech legendarnych destylarni Islay: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila i Port Ellen. Każda z nich wnosi unikalny charakter – od ziemistego torfu i morskiej soli po subtelną słodycz i elegancką strukturę. Dzięki zawartości fenolu na poziomie 40 ppm, whisky oferuje wyrazisty, ale zbalansowany profil smakowy, który zadowoli zarówno koneserów, jak i miłośników torfowych nowości.


Najważniejsze cechy produktu

  • Typ: Blended Malt Scotch Whisky

  • Pochodzenie: Islay, Szkocja

  • Zawartość alkoholu: 48%

  • Pojemność: 700 ml

  • Edycja: Limitowana, kolekcjonerska (Batch #2)

  • Dojrzewanie: Beczki z amerykańskiego dębu (bourbon)

  • Filtracja: Brak filtracji na zimno

  • Barwa: Naturalna, bardzo jasne złoto

  • Ocena WhiskyBase: 82.96/100

  • Ozdobne Opakowanie Prezentowe


Nota degustacyjna

  • Kolor:  Bardzo jasne złoto z delikatnym słomkowym refleksem

  • Aromat:

    • Morska solanka i popiół z ogniska

    • Palone tosty i suszone zioła

    • Skórka cytrynowa i zielone jabłka

    • Subtelna nuta lukrecji i grillowanego dymu

  • Smak:

    • Soczyste zielone jabłka i torfowy dym

    • Sól morska i ziołowa świeżość

    • Nuty karmelu, miodu i lekkiej goryczki

    • Akcenty lukrecji i przypraw

  • Finisz:

    • Średnio długi i orzeźwiający

    • Słony karmel, torfowy dym i lekka pikantność

    • Utrzymująca się mineralność i nuta skóry


Sposób serwowania i koktajl

Najlepiej smakuje na czysto, w klasycznej szklance typu tumbler. Kilka kropel wody pozwala otworzyć pełnię aromatów. Idealna do celebracji wyjątkowych chwil – szczególnie w gronie rodzinnym.

Koktajl: Peat & Apple Highball

  • 40 ml Big Peat Vatertag Edition

  • 100 ml naturalnego soku jabłkowego

  • 10 ml soku z cytryny

  • Lód i plaster zielonego jabłka do dekoracji

Wlej whisky i sok do wysokiej szklanki z lodem, delikatnie wymieszaj i udekoruj.


Historia producenta

Douglas Laing & Co. to niezależna, rodzinna firma założona w 1948 roku w Glasgow. Od ponad siedmiu dekad specjalizuje się w tworzeniu whisky typu blended malt, celebrując regionalne style Szkocji. Marka Big Peat, wprowadzona na rynek w 2009 roku, szybko zdobyła uznanie dzięki bezkompromisowemu podejściu do torfowego charakteru Islay. Edycja Vatertag Edition Batch #2, zabutelkowana w 2021 roku, to kontynuacja serii „World Tour”, która celebruje lokalne tradycje i święta – w tym przypadku niemiecki Dzień Ojca.

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

* Zdjęcia znajdujące się na stronie są poglądowe. Zamówiony towar może nieznacznie różnić się szatą graficzną od prezentowanego w karcie produktu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium