Big Peat Vatertag Edition Batch #2 48% 0,7
Opis
Big Peat Vatertag Edition Batch #2 48% 0,7l – Torfowa esencja Islay w limitowanej odsłonie na Dzień Ojca
Big Peat Vatertag Edition Batch #2 to druga edycja kolekcjonerska stworzona przez Douglas Laing & Co. z okazji niemieckiego Dnia Ojca. Ta blended malt Scotch whisky pochodzi wyłącznie z wyspy Islay i została zabutelkowana z mocą 48% alkoholu, bez filtracji na zimno i bez dodatku barwników. Butelka o pojemności 700 ml zawiera kompozycję destylatów z najbardziej cenionych gorzelni regionu, oferując intensywne doznania torfowe z nutą świeżości i morskiej bryzy.
Kompozycja single maltów z czterech legendarnych destylarni Islay: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila i Port Ellen. Każda z nich wnosi unikalny charakter – od ziemistego torfu i morskiej soli po subtelną słodycz i elegancką strukturę. Dzięki zawartości fenolu na poziomie 40 ppm, whisky oferuje wyrazisty, ale zbalansowany profil smakowy, który zadowoli zarówno koneserów, jak i miłośników torfowych nowości.
Najważniejsze cechy produktu
Typ: Blended Malt Scotch Whisky
Pochodzenie: Islay, Szkocja
Zawartość alkoholu: 48%
Pojemność: 700 ml
Edycja: Limitowana, kolekcjonerska (Batch #2)
Dojrzewanie: Beczki z amerykańskiego dębu (bourbon)
Filtracja: Brak filtracji na zimno
Barwa: Naturalna, bardzo jasne złoto
Ocena WhiskyBase: 82.96/100
Ozdobne Opakowanie Prezentowe
Nota degustacyjna
Kolor: Bardzo jasne złoto z delikatnym słomkowym refleksem
Aromat:
Morska solanka i popiół z ogniska
Palone tosty i suszone zioła
Skórka cytrynowa i zielone jabłka
Subtelna nuta lukrecji i grillowanego dymu
Smak:
Soczyste zielone jabłka i torfowy dym
Sól morska i ziołowa świeżość
Nuty karmelu, miodu i lekkiej goryczki
Akcenty lukrecji i przypraw
Finisz:
Średnio długi i orzeźwiający
Słony karmel, torfowy dym i lekka pikantność
Utrzymująca się mineralność i nuta skóry
Sposób serwowania i koktajl
Najlepiej smakuje na czysto, w klasycznej szklance typu tumbler. Kilka kropel wody pozwala otworzyć pełnię aromatów. Idealna do celebracji wyjątkowych chwil – szczególnie w gronie rodzinnym.
Koktajl: Peat & Apple Highball
40 ml Big Peat Vatertag Edition
100 ml naturalnego soku jabłkowego
10 ml soku z cytryny
Lód i plaster zielonego jabłka do dekoracji
Wlej whisky i sok do wysokiej szklanki z lodem, delikatnie wymieszaj i udekoruj.
Historia producenta
Douglas Laing & Co. to niezależna, rodzinna firma założona w 1948 roku w Glasgow. Od ponad siedmiu dekad specjalizuje się w tworzeniu whisky typu blended malt, celebrując regionalne style Szkocji. Marka Big Peat, wprowadzona na rynek w 2009 roku, szybko zdobyła uznanie dzięki bezkompromisowemu podejściu do torfowego charakteru Islay. Edycja Vatertag Edition Batch #2, zabutelkowana w 2021 roku, to kontynuacja serii „World Tour”, która celebruje lokalne tradycje i święta – w tym przypadku niemiecki Dzień Ojca.
Opinie o produkcie (0)
* Zdjęcia znajdujące się na stronie są poglądowe. Zamówiony towar może nieznacznie różnić się szatą graficzną od prezentowanego w karcie produktu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.