Bankhall Single Malt Whisky 40% 0,7

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 79,99 zł 79.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Bankhall Single Malt Whisky 40% 

Najważniejsze informacje

  • Nazwa produktu: Bankhall Single Malt Whisky

  • Zawartość alkoholu: 40% vol.

  • Pojemność: 700 ml

  • Destylarnia: Bankhall Distillery (Halewood Artisanal Spirits), Blackpool, Anglia

  • Surowiec: 100% angielski słodowany jęczmień (Crisp Maltings)

  • Destylacja: pot still w trzech miedzianych alembikach

  • Leżakowanie: beczka po burbonie  i virgin oak z amerykańskiego dębu

  • Rok premiery: 2023

 

Dlaczego warto sięgnąć po Bankhall Single Malt

  • Niezwykła czystość aromatów dzięki potrójnej destylacji i zimnej filtracji

  • Harmonijna głębia smaku zbudowana na bazie angielskiego jęczmienia

  • Podwójne dojrzewania w beczkach po bourbonie i w nowych dębowych beczkach

  • Subtelna morska bryza Blackpool w każdym łyku, dodająca unikalnego charakteru

  • Rzemieślnicze partie limitowane – gwarancja świeżości i autentyczności

 

Nota degustacyjna

Zapach

Otwarcie butelki uwalnia nuty wanilii, migdałowej słodyczy toffi oraz soczystej, kandyzowanej skórki pomarańczy. W tle wyczuwalne akcenty jabłka i odrobina morskiej soli.

Smak

Pełne, kremowe body z przewagą mlecznych krówek i ciasta cynamonowego. Rozkwita pieczoną gruszką i nutami białej czekolady, podbitymi delikatną szczyptą jałowca.

Finisz

Średnio długi, aksamitny finisz z wyczuwalną taniną dębu i przypraw korzennych, które ustępują miejsca subtelnej słodyczy suszonych owoców.

 

Proces produkcji i składniki

Bankhall Single Malt powstaje z najwyższej jakości jęczmienia słodowanego w Crisp Maltings. Po fermentacji trzykrotnie destylowany w miedzianych alembikach, co wzmacnia klarowność i gładkość trunku. Następnie leżakuje w:

  • Beczka po bourbonie – nadaje waniliowej słodyczy i nut melasy

  • Virgin oak – dostarcza wyrazistych tanin i orzechowych akcentów

Każda partia jest starannie dobierana i butelkowana bez barwników ani dodatków, by zachować autentyczny charakter whisky.

 

Sugerowany sposób serwowania

  • Temperatura: 12–15 °C

  • Naczynie: szeroki kieliszek typu copita lub tumbler

  • Propozycja podania: z jedną kostką lodu lub kroplą wody źródlanej, by otworzyć aromaty

 

Przepis na klasyczny Whisky Sour

  1. Do shakera wsypać lód.

  2. Wlać:

    • 50 ml Bankhall Single Malt

    • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    • 20 ml syropu cukrowego

    • opcjonalnie 1 białko jaja (dla aksamitnej pianki)

  3. Energicznie wstrząsać przez 8–10 sekund.

  4. Przecedzić do niskiego kieliszka z lodem.

  5. Udekorować skórką cytryny i cienką wisienką koktajlową.

 

Historia producenta

  • 1790 – Założenie Bank Hall Distillery w Liverpoolu, jeden z prekursorów angielskiej whisky

  • 1920–1930 – Tymczasowe zaprzestanie produkcji z powodu restrykcji podatkowych

  • 2018 – Halewood Artisanal Spirits uzyskuje licencję HMRC na wznowienie destylacji

  • 2019 – Otwarcie nowej gorzelni w Blackpool, wyposażonej w trzy alembiki

  • Marzec 2020 – Pierwsze destylacje prowadzone przez Master Distillera Vince’a Olesona

  • 2023 – Debiut Bankhall Single Malt Whisky 40% na rynku brytyjskim i europejskim

Dane techniczne

Rodzaj Whisky Single Malt
Pojemność 0,7L
Wiek Bez deklaracji wieku
Rodzaj Whisky Single Malt
Pojemność 0,7L
Wiek Bez deklaracji wieku

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

* Zdjęcia znajdujące się na stronie są poglądowe. Zamówiony towar może nieznacznie różnić się szatą graficzną od prezentowanego w karcie produktu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium